হাঁপানী এটি শ্বাসযন্ত্রৰ কাৰ্যপ্ৰণালী বা হাওঁফাওঁ সম্পর্কিত ৰোগ। হাপানী হলে শ্বাসনলী ব্লক বা পাতল হৈ যায় যাৰফলত শ্বাস লোৱা কষ্টকৰ হৈ পৰে ৷ হাঁপানী হয় যেতিয়া শৰীৰৰ শীতল বতাহৰ সংস্পর্শ, বতাহত এলাৰ্জী, সংবেদনশীল মানসিক চাপ বা গধুৰ ব্যায়াম ইত্যাদিয়ে এটা ট্রিগাৰৰদৰে প্রতিক্রিয়া কৰে। যেতিয়া শ্বাসনলী সংকীর্ণ হয়, তেতিয়া ৰোগীৰ বুকুৰ শক্তি হীনতা, শ্বাসকষ্ট, শ্বাসলোৱা সময়ত ঘিৰঘিৰনি, কাঁহ ইত্যাদি লক্ষণসমূহ দেখা যায়।
হাঁপানীৰ কাৰণসমূহঃ asthma causes in Assamese
আয়ুর্বেদ অনুসাৰে হাঁপানীৰ কাৰণ হ'ল শ্বাসনলীত কফ জমা হোৱা৷ কফৰ কাৰণে বাধাগ্রস্থ হোৱাৰ কাৰণে শ্বাসনলী সংকীর্ণ হৈ যায়। ফলস্বৰৃপ, হাওঁফাওঁত বতাহৰ প্রবাহ বাধাগ্রস্ত হয়, যি ৰোগীক শ্বাস লোৱাত অসুবিধাৰ সম্মুখীন কৰে । অতিৰিক্ত ঠাণ্ডা খোৱা, কফ বৃদ্ধি কৰা খাদ্য গ্ৰহনে ,হাওঁফাওঁৰ টিস্যু দুর্বল কৰে৷ পৰিবেশ আৰু জীৱনযাত্রাৰ কাৰণসমূহ হাঁপানিত ভূমিকা ৰাখে। ঠান্ডা বা বাহি খাদ্য গ্রহণ হজম কৰা সহজ নহয় আৰু আমা (শ্লেষ্মা) গঠনৰ দিশে পৰিচালিত কৰে যাৰ ফলত শ্বাসযন্ত্র প্ৰনালীত বাধা সৃষ্টি হয় আৰু শ্বাসকষ্টত অসুবিধা হয়। ঠান্ডা আৰু শীতল পৰিবেশত বাস কৰাও হাঁপানিৰ এটি কাৰণ।
হাঁপানীৰ লক্ষণসমূহ asthma symptoms in Assamese
- কাঁহ
- বুক ব্যাথা
- শ্বাসকষ্ট
- উশাহ নিশাহ লওতে শব্দ
- নিঃশ্বাসৰ দুর্বলতা
আয়ুর্বেদিকত হাঁপানি চিকিৎসা asthma treatment in Assamese
আয়ুর্বেদিক হাঁপানিৰ চিকিৎসা দূৰ্বল হজমক এটি প্রধান কাৰণ হিচাবে বিবেচনা কৰে। পাচনতন্ত্র দুর্বল হৈ গলে, দেহত ধূলিকণা, পৰাগ আৰু অন্যান্য পদাৰ্থৰ প্রতি সংবেদনশীল হৈ উঠে যি হাঁপানিৰ আক্রমণ আৰম্ভ কৰে। হাওঁফাওঁ আৰু শ্বাস নলীৰ মধ্যেত আমা (শ্লেষ্মা) জমা হয় শ্বাসকষ্টত বাধা সৃষ্টি কৰে আৰু কাঁহৰ সৃষ্টি করে। আয়ুর্বেদিকত হাঁপানিৰ চিকিৎসা ভেষজ প্রস্তুতি আৰু সঠিক ডায়েট আৰু জীৱনশৈলীৰ পৰিবর্তনৰ লগত হজমশক্তি ঘূৰাই অনাৰ ওপৰত দৃষ্টি নিবদ্ধ কৰে। ঔষুধসমূহে প্রাথমিকভাৱে কফক শান্ত কৰাৰ আৰু শৰীৰত থকা বিষাক্ত পদার্থূসমূহ পৰিষ্কাৰ কৰাৰ বাবে কাম কৰে। ইয়াৰউপৰি, নির্দিষ্ট ভেষজ সংমিশ্রণসমূহে শৰীৰৰ ৰোগ প্রতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ পৰিপূৰক হয়।
ডায়েট আৰু জীৱনশৈলীৰ পৰামর্শঃ asthma diet in Assamese
- পুৰনা ধান বা ডাইল (যি কমপক্ষে এক বছৰৰ বাবে সংৰক্ষিত থাকে ), গম, বার্লি, মগু ডাইল,ৰহৰ ইত্যাদি খোৱা উচিত৷
- ভেষজ চাহ, মছলা চাহ, মৌ , উষ্ণ পানীয়ও উপকাৰী।
- স্প্রাউট, বাদাম আৰু বীজ ইত্যাদি মধ্যমীয়াধৰনে খাব পাৰে।
- গধুৰ খাদ্য আৰু যিবিলাকে আমা তৈয়াৰ কৰে সেইসমূহ এৰা উচিত। এইবিলাকৰ প্রধানত দুধজাত পণ্য যেনে পনিৰ, দৈ, মাখনযুক্ত গাখীৰ, ক্রিম আৰু ক’ল ইত্যাদি অন্তর্ভুক্ত থাকে ৷
- তৈলাক্ত, চিপচিপিয়া আৰু তেলত ভজা খাদ্য যি হজম কৰা সহজ নহয় তেনে খাদ্য গ্ৰহন উচিত নহয় ৷
- বগা ময়দা আৰু চেনিৰ পণ্যসমূহ এৰা উচিত।
- ইয়াকউপৰি, ঠান্ডা খাদ্য, ক’ল্ড ড্রিংকস আৰু অন্যান্য ৰেফ্রিজাৰেটেড বস্তুসমূহ এৰাৰ চেষ্টা কৰক ৷
- অতিৰিক্ত বা শাৰীৰিক ব্যায়াম এৰি চলক। যোগব্যায়াম আৰু প্রাণায়াম সহায়ক হব পাৰে।
হাঁপানীৰ ঘৰুৱা প্ৰতিকাৰঃ
১) শুকান আদা মূলৰ গুড়ি, জালুক আাৰু পিপলি সমান পৰিমাণে মিশ্রণ প্রস্তুত কৰক আৰু এটি এয়াৰটাইত পাত্রত সংৰক্ষণ কৰক ৷ এক চা চামুচ এই গুঁড়িৰ লগত এক চা চামুচ মৌ মিহলাই দিনে দুবাৰ কুহুমীয়া পানী লগত গ্ৰহন কৰক ৷
২) ১১ খিলা মধুৰিআমৰ পাত, ১১ টা জালুক, ১ কাপ গাখীৰ আৰু ১ কাপ পানী সহ সকলোখিনি এটা পাত্ৰত সিদ্ধ কৰক ৷ যেতিয়া এক কাপ হৈ যাব, খালি পেটত পান কৰক । অন্তত ছয় মাহ বা এক বছৰৰ বাবে প্রতিদিন গ্ৰহন কৰক ৷
৩) জিৰা পানীত সিদ্ধ কৰক আৰু ইয়াৰ বাষ্প লওঁক অৰ্থাৎ ভাপ লওঁক ৷ ইয়াৰ ফলত ব্রোঙ্কিয়াল (bronchial) পথ পাতল হোৱাত সহায়তা কৰিব।
৪) ৫ গ্রাম আদা, জালুক , ইলাচী, লং, দালচিনি, হালধী আৰু 30 গ্রাম চেনি- এইসকলোখিনি গুড়ি কৰি লওঁক। আধা চামুচ লগত মৌ ভালদৰে মিহলাই দিনে দুবাৰ খাওঁক ৷
আশাঁ কৰো উপৰোক্ত লিখনিদ্বাৰা আপোনালোক উপকৃত হল ৷