হৃদৰোগৰ কাৰনসমূহ- হৃদৰোগত কি খাব কি নাখাব-কিছু ঘৰুৱা প্ৰতিকাৰ-heart disease causes, heart disease diet, home remedies for strong heart
হৃদৰোগ - heart disease or cardiovascular disease - in assamese
হৃদৰোগ(heart disease) আজিৰ যুগত মৃত্যুৰ অন্যতম প্ৰধান কাৰণ। পূৰ্বতে ধনী দেশসমূহত এই সমস্যা বেছি দেখা পোৱা গৈছিল কিন্তু বৰ্তমান ইয়াৰ প্ৰাদুৰ্ভাব প্ৰগতিশীল দেশসমূহও দেখা পোৱা যায়। উচ্চ ৰক্তচাপ, ডায়াবেটিচ, পাৰিবাৰিক জেনেটিক কাৰণ, ধূমপান ইত্যাদি সকলোয়ে এই ৰোগৰ সম্ভাৱনা বঢ়াই তোলে। ব্যক্তিৰ জীৱনধাৰা আৰু দৈনন্দিন গতিশীলতাই এই ৰোগ হোৱাৰ সম্ভাৱনা নিৰ্ধাৰণ কৰে।
হৃদৰোগ আৰু কাৰ্ডিওভাচকুলাৰ ৰোগৰ কাৰণসমূহ- heart disease causes in assamese
হৃদৰোগৰ প্ৰধান কাৰণ হ'ল (cardiovascular disease symptoms in assamese)খাদ্যাভাসৰ বদ্ অভ্যাস, বেছি সময় বহি থকা, ব্যায়াম নকৰা বা শাৰীৰিক পৰিশ্ৰম নকৰা, বেছি চিন্তা কৰা, সময়মতো টোপনি নোযোৱা ইত্যাদি৷
তদুপৰি, শাকপাচলিত ব্যৱহৃত কীটনাশক, ৰাসায়নিক সাৰ ব্যৱহাৰ, চেনিযুক্ত আহাৰ, ফাস্টফুড, স্ট্ৰেচযুক্ত জীৱন যাপন ইত্যাদিয়ে সৰ্বাধিক হৃদৰোগ হোৱাৰ কাৰন।
অনিয়মিত খাদ্যপ্ৰনালী, ভজা, অতিৰিক্ত চেনিযুক্ত খাদ্যৰ গ্ৰহণ আৰু অবিচ্ছিন্নভাবে বহি থাকি কাম কৰাৰ কাৰণে হৃদৰোগ সম্ভাৱনা বাঢ়ে।
হজম যদি সঠিক নহয় তেন্তে ই হৃদৰোগৰ(heart disease) উৎসৰ কাৰণ হব পাৰে৷ যি আহাৰ দেহত সঠিকভাবে হজম নহয়, তেন্তে অম্লীয় টক্সিন বা আম (acidic toxins or 'Aama') তৈয়াৰ হয়। এই আম য়ে গৈ ৰক্তত 'সামা(Sama) উৎপাদন কৰে। এই পদাৰ্থটি ৰক্তক স্বাভাৱিকতকৈ বেছি ঘন কৰি তোলে, যাৰ ফলত ধমনী উৎসসমূহত 'আম' জমা হয়, বিশেষকৈ এনে স্হানত যি পূৰ্বৰেপৰা দুৰ্বল।
এইভাবে ৰক্তৰ ধমনীৰ ব্যাস হ্ৰাস পায় আৰু ফলস্বৰূপ, ৰক্ত স্বাভাৱিকতকৈ বেছি চাপ বহন কৰে।এই বৰ্ধিত চাপেই উচ্চ ৰক্তচাপৰ(high blood pressure) ৰূপ লয়। ইয়াৰ ফলত, ৰক্তৰ ধমনীসমূহ আৰু ঘন আৰু কঠিন কৰি তোলে৷ এই ৰোগটিক angiosclerosis বোলা হয়।(hypertension heart disease in assamese) ৰক্তচাপ যদি উচ্চ হৈ থাকে তেতিয়া ৰক্তত থকা আম (acidic toxin) আৰু কলেষ্টৰেল ধমনীৰ ৱালত জমা হব ধৰে৷ ফলত ধমনীসমূহ সঙ্কুচিত হব ধৰে, খাদ্যৰ অতিৰিক্ত চেনি ৰক্তনলীৰ অভ্যন্তৰীণ আস্তৰণত প্ৰদাহ (inflammation) সৃষ্টি কৰে, যাৰ ফলত ৰক্তত উপস্থিত এলডিএল (LDL) জমা হয় আৰু এটি ডাঠ স্তৰ তৈয়াৰ হয়। ই ৰক্তৰ ক্লট(clot)সৃষ্টি কৰে(ধমনীত)৷ এই ক্লটে ৰক্ত প্ৰবাহক বাধা দিয়ে। ফলস্বৰূপ, যি অংশত এয়া হয়ছে সেই অংশত ৰক্ত প্ৰবাহে বাধা সৃষ্টি কৰে। ই যদি হাৰ্টৰ ধমনীত হয় তেন্তে হাৰ্ট এটেক (heart attack) হয়। একেদৰে যদি ই মস্তিষ্কৰ স্নায়ুসমূহত সংঘটিত হয় তেন্তে মস্তিষ্কৰ স্ট্ৰোক (brain strock) হয়। তাৎপৰ্যপূৰ্ণভাবে, প্ৰদাহ (inflammation) ময়দাৰে তৈয়াৰী আহাৰৰ অধিক গ্ৰহন কৰা ফলত আৰু ভেজিটেবুল অয়ল (vegetable oil) ৰে তৈয়াৰী আহাৰৰ পৰাও উৎপন্ন হয়।
পথ্য আৰু অপথ্য- হৃদৰোগত কি খাব কি নাখাব- heart disease diet in assamese
- পুষ্টি সমৃদ্ধ আহাৰ গ্ৰহণ কৰা খুব জৰুৰী।
- পৰিশোধিত তেল (refined oil), এলডিএলযুক্ত উদ্ভিজ্জ তেল(vegetable oil) ব্যবহাৰ কৰা উচিত নহয়। উদ্ভিজ্জ তেলত পোৱা লিপিডসমূহ (lipid) হৃদয়ৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক।
- আপুনি জানি অবাক হব পাৰে যে গৰুৰ গাখীৰৰ পৰা তৈয়াৰী প্ৰাকৃতিক মাখন বা ঘি খালে ৰক্তৰ ধমনীত এটি প্ৰতিৰক্ষামূলক স্তৰ সৰবৰাহ কৰে যাতে ৰক্তত উপস্থিত চুগাৰে যাতে ধমনীত প্ৰদাহ (inaflammation) সৃষ্টি কৰিব নোৱাৰে। ( বিবেচনা কৰা বিষয় যে, প্ৰদাহজনিত কাৰণতে, ধমনীত ৰক্তৰ ক্লটিং তৈয়াৰ হয়)। ই EFA (essential fatty acids) আৰু HDL ৰ উৎসও।
- হাড়ৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে গোটা বা বাকলি থকা দাইল, শস্য আৰু সতেজ ফল, শাকসবজি আৰু HDL, EFA (essential fatty acids) যুক্ত আহাৰ গ্ৰহণ অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ।
- ৰাতিপুৱা আৰু ৰাতিৰ আহাৰ পাতল আৰু সহজে হজম হোৱা বিধৰ হব লাগে৷ মধ্যাহ্নভোজন কিছু গধুৰ হব পাৰে।
- দুগ্ধজাত পণ্য, আৰু ঠান্ডা বাহি খাদ্য গ্ৰহণ কৰা উচিত নহয়।
- সকলো ময়দাৰে তৈয়াৰী খাদ্য পদাৰ্থ অখাদ্য (ভোজ্য নহয়)।
- মাংস, এলকহল আৰু ধূমপান সেৱনৰ ফলত ৰক্তত অম্লতা বৃদ্ধি পায় আৰু টক্সিন তৈয়াৰ হয় যি হৃদৰোগীসকলে এৰা উচিত।
- অঙ্কুৰিত শস্য, পনীৰ, গৰুৰ গাখীৰৰপৰা তৈয়াৰী ঘৰুৱা ঘি, সতেজ গাখীৰ(সৰবিহীন) হৃদৰোগীৰ (ভোজ্য) খাদ্যতালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগে।
- হৃদৰোগীয়ে খুব বেছি আহাৰ গ্ৰহন কৰা উচিত নহয় আৰু ক্ষুধাৰ্ত হলেহে খোৱা উচিত। পেট পূৰ্ণ কৰি খোৱা স্বাস্থ্যৰ পক্ষে ক্ষতিকাৰক, তদুপৰি ভোকতকৈ কিছু কমকৈ খোৱা উচিত। ই কাৰ্ডিওভাচকুলাৰ ৰোগ(heart disease) আৰু উচ্চ ৰক্তচাপৰপৰা মুক্তি দিয়ে।
হৃদপিণ্ড বা কাৰ্ডিওভাচকুলাৰ ৰোগৰ উপকাৰী কিছু ঘৰুৱা প্ৰতিকাৰ- home remedies for strong heart
➡ নহৰু সেৱন উচ্চ ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত সহায়তা কৰে। ১ গ্ৰাম নহৰু পেস্ট দিনে দুবাৰ খাওক৷ নহৰুৱে বৰ্ধিত কলেষ্টৰেল নিয়ন্ত্ৰণ কৰে।
➡ ৰাতি শুৱাৰ আগে এক চামুচ মেথি বীজ তিয়াই ৰাখক। ৰাতিপুৱা, মেথিৰ বীজসহ পানীখিনি খোৱা উচিত। (পঢ়কঃ মেথি বীজ কিদৰে প্ৰস্তুত কৰিব, ইয়াৰ উপকাৰিতা)
➡ ৰাতিপুৱা মৌৰ লগত ত্ৰিফলা গুঁড়ি খালে ৰক্ত পৰিশোধন আৰু উচ্চ ৰক্তচাপ পৰা মুক্তি পোৱাত সহায়তা কৰে।
➡ দিনে এক কাপ গাখীৰৰ লজত অৰ্জুনৰ ছাল 1 গ্ৰাম পান কৰক।
➡ গুলকন্দ(gulkand) সেৱনে হাৰ্টক মজবুত কৰাৰ লগতে হাৰ্টবিট(heartbeat) হাৰক নিয়ন্ত্ৰণ কৰাতো সহায়তা কৰে।
➡ নিয়মিত মৌ খোৱাৰ ফলত হৃদয়ে পুষ্টি লাভ কৰে।
( আৰু পঢ়কঃ নিমখ কিমান পৰিমাণে খাব?)
➡ দক্ষ আয়ুৰ্বেদচাৰ্যৰ লগত পৰামৰ্শ কৰি যদি আপুনি এই নিয়মসমূহ ব্যৱহাৰ কৰে তেন্তে শীঘ্ৰেই আপুনি স্বাস্থ্য উপকাৰিতা পাব।
হৃদৰোগ বা কাৰ্ডিওভাচকুলাৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ - heart disease prevention in assamese
নিৰামিষ খাদ্য যেনে, মাংস, এলকহল আৰু ধূমপান সেৱন আদি বিৰত থাকিলে হৃদৰোগৰ(heart disease) সম্ভাৱনা অনেকাংশে হ্ৰাস হয়।
চাহ, কফি আৰু কেফেইন সমৃদ্ধ পানীয় বেছি পৰিমাণে গ্ৰহণ কৰা উচিত নহয়।
নিয়মিত ব্যায়াম, দ্ৰুতভাৱে খোজকঢ়া (brisk walking), জগিং, সাঁতোৰা হৃদৰোগৰ সম্ভা্না হ্ৰাস কৰে।
যোগাসনসমূহৰ নিয়মিত অনুশীলনে হৃদয় আৰু স্নায়ুতন্ত্ৰ উভয়কেই কাৰ্যক্ষম কৰে আৰু শক্তিশালী কৰে। যোগাসনৰ পিছত, নাৰীশুধন প্ৰাণায়াম প্ৰতিদিন অনুশীলন কৰিলে মানসিক, আধ্যাত্মিক আৰু শাৰীৰিক স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত অলৌকিক উপকাৰ পোৱা যায়। বিপৰীতকৰনী, সৰ্বঙ্গাসন, আধোমুখশ্বনাসন, পশ্চিমোত্তানাসন সহ অন্যান্য আসন যোগ্য শিক্ষকৰ দ্বাৰা অনুশীলন কৰা উচিত। আসনসমূহৰ শেষত শৱাসন দ্বাৰা নিজকে বিশ্ৰাম দিবলৈ নাপাহৰিব৷
সতৰ্কতা: কেৱল দক্ষ যোগাচাৰ্যৰ পৰা শিকি নতুবা তেওঁৰ নিৰ্দেশ অনুযায়ী যোগাসন কৰক। কোনও কিতাব বা অন্যান্য চচিয়েল মিডিয়া চাই সহজে অনুশীলন কৰা উচিত নহয়।
ইয়াৰউপৰি, ব্যৱহাৰত সৰলতা, প্ৰেম, মধুৰতা আদিও দেহৰ বাবেও আনন্দদায়ক হয়। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ ব্যৰ্থ বিৰোধ বা কাজিয়া পৰা বাচিব পাৰি আৰু অভ্যন্তৰীণ বল বা শক্তিও তৈয়াৰ হয়।
মস্তিষ্কক শান্ত ৰখা উচ্চ ৰক্তচাপক বৃদ্ধিত বাধা দিয়ে।যদি অধিক ক্ৰোধ হয় তেন্তে শ্বাস প্ৰশ্বাসত ধ্যান কেন্দ্ৰিত কৰি এই ব্যবহাৰিক দুৰ্দশা পৰা হাত সাৰিব পৰা যায়৷ আচৰণ আৰু ব্যৱহাৰক নম্ৰ কৰাৰ চেষ্টা কৰক। খুলা হাঁহি হৃদয়ৰ পক্ষে ভাল। আনকি যদি আপুনি কান্দিব বিচাৰে তেন্তে খুলাভাৱে কান্দি লওক আৰু নিজকে মানসিক চাপৰ পৰা মুক্ত ৰাখিবলৈ যত্ন কৰক৷
ৰাতিপুৱা ত্ৰিফলা লগত মৌ সেৱন কৰিলে ৰক্তত উপস্থিত আমৰ(Aama)ৰপৰা মুক্তি পোৱা যায় আৰু হৃদপিণ্ডও পুষ্ট হয়।
প্ৰতিদিন সতেজ আমলখী পৰা উলোৱা ৰস খালে হৃৎপিণ্ডৰ পুষ্টি আৰু স্বাস্থ্য বৃদ্ধি হয়৷
আশাঁ কৰো উপৰোক্ত হৃদৰোগৰ (heart disease) ৰ স্বাস্থ্য উপকাৰিতা সম্পৰ্কে জানি উপকৃত হল৷
লিখনিটো সম্পূৰ্ণকৈ পঢ়া বাবে ধন্যবাদ৷ লগতে
মোৰ অন্য লিখনি পঢ়িবলৈ www.fitassam.xyz পেজৰ অন্য শিতান চাব পাৰে৷
Follow author-
Website- www.fitassam.xyz
Email- fitassam@gmail.com
Instagram- https://www.instagram.com/fitassam?r=nametag
Facebook page -https://www.facebook.com/fitassam/ (দেহ,মন আৰু স্বাস্থ্য)
ধন্যবাদ ৷৷